Wakacyjne Warsztaty Edukacyjne 2017 – Warsztaty taneczne 19-25.07.2017r.

Kolonie letnie Caritas to czas wypoczynku dla dzieci i młodzieży w atrakcyjnych miejscowościach wczasowych. Takim miejscem wypoczynku jest Ośrodek „Caritas Bliźnim” w miejscowości Ptaki k. Nowogrodu. Dobra zabawa, sport i kulturalna rozrywka, roztropna troska o rozwój duchowy i zdrowie, bezpieczny pobyt na wakacjach pod opieką doświadczonych wychowawców i duszpasterzy miała miejsce na III turnusie w dniach 19-25 lipca 2017r.

Organizatorzy zadbali, aby program kolonii był atrakcyjny i przygotowany tak, żeby każde dziecko mogło w nim znaleźć coś dla siebie. By ułatwić dzieciom zapoznanie się, kolonie rozpoczęła dyskoteka integracyjna. Podczas zabawy dzieci prezentowały przygotowane wcześniej przez siebie i wychowawców nazwy grup, brały udział w konkursach i zabawach tanecznych, zdobywając atrakcyjne nagrody. Kolejne dni były pełne niespodzianek, takich jak: zajęcia na basenie, seanse kinowe, zajęcia muzyczne połączone ze śpiewem, zajęcia plastyczne i zajęcia taneczne pod okiem instruktora. Dużym zainteresowaniem cieszyło się karaoke. Nie zabrakło również zajęć sportowych, i rozgrywek w piłkę nożną. Dzieci spotkały się z przedstawicielami Policji, w ramach akcji „Bezpieczne wakacje” oraz uczyły się udzielać pierwszej pomocy.

Najbardziej widoczną zaletą wyjazdu na kolonie, z punktu widzenia rodzica, było to, że dziecko mogło wypocząć w aktywny sposób. Jednocześnie rodzice cieszyli się, że dziecko nie będzie spędzać czasu w czterech ścianach. Odpowiednio rozplanowany grafik i przyjemnie spędzony czas to zresztą niejedyne pozytywne strony wyjazdu dziecka.

Dziecko pozbawione obecności rodzica uczyło się przede wszystkim samodzielności. Nikt go nie wyręczał w prostych czynnościach, nikt nie przygotowywał ubrań na następny dzień ani nie zadbał o to, by ręcznik wysechł przed kolejnym użyciem. Ponoszenie odpowiedzialności za własne czyny, podejmowanie decyzji, uważność, odwaga – to umiejętności i cechy, które dziecko wyrabiało w sobie podczas kolonii bez względu na wiek. Taki wyjazd to nie tylko wypoczynek dla dziecka ale także pomoc w kształtowaniu jego charakteru.

kierownik kolonii

Zapraszamy do galerii: Wakacyjne warsztaty edukacyjne