W dniu 22 listopada 2008 odbył się Diecezjalny Finał Konkursu dla członków i sympatyków SKC

W dniu 22 listopada 2008 roku odbył się diecezjalny finał konkursu dla członków i sympatyków Szkolnych Kół Caritas ,,Miłosierdzie Boże ponad wszystko 70 rocznica śmierci św. s. Faustyny Kowalskiej”.

Tematem konkursu jest życie i misja św. s. Faustyny oraz kult Bożego Miłosierdzia. Celem konkursu było przekazanie młodym ludziom wiedzy o wzorcach osobowych godnych naśladowania oraz promowanie pozytywnych postaw społecznych.  Współorganizatorami konkursu było: SKC przy Szkole Podstawowej nr 5 w Łomży, SKC przy Szkole Podstawowej nr 10 w Łomży, SKC przy Szkole Podstawowej nr 4 w Łomży.  Konkurs odbył się w dwóch kategoriach (kategoria plastyczna – przedszkole i szkoła podstawowa klasa I- III, kategoria wiedzy – szkoła podstawowa klasa IV – VI, gimnazjum, szkoła ponadgimnazjalna), w dwóch etapach szkolnym i diecezjalnym. Do etapu diecezjalnego w obu kategoriach przystąpiło 49 placówek, 150 uczestników. Swoją obecnością  na rozpoczęciu spotkania konkursowego zaszczycili nas: J.E. Bp. Tadeusz Bronakowski, Pan Krzysztof Kozicki – Starosta Powiatu Łomżyńskiego, Pani Alicja Bandzul, Pani Alicja Agata Gołaszewska, Pani Bogumiła Olbryś – radne Rady Miejskiej w Łomży. Spotkanie finałowe konkursu rozpoczęliśmy o godz. 9.00 w Szkole Podstawowej Nr 5 w Łomży.

W kategorii wiedzy szkoły startowały drużynowo. Po części konkursowej wszyscy spotkaliśmy się w kościele  pw. św. Brunona z Kwerfurtu BM w Łomży na uroczystej Mszy św., po której  zostały przedstawione wyniki konkursu oraz wręczone nagrody.

Dziękujemy współorganizatorom konkursu, jak również Dyrekcji, Nauczycielom, Dzieciom oraz Rodzicom ze Szkoły Podstawowej Nr 5 w Łomży, którzy włączyli się w organizacje konkursu.

Serdeczne podziękowania dla Sponsorów:  Prezydenta Miasta Łomża, Starosty Powiatu Łomżyńskiego, Banku Spółdzielczego w Łomży, Pani Elżbiety Gadomskiej – właścicielki  Piekarni Okruszek  w Łomży, Pani Teresy Dobrowolskiej – właścicielki sklepu D1 w Łomży , Hurtowni Spożywczej BOS w Łomży,  Hurtowni POLHURT w Łomży.

Dziękujemy opiekunom Szkolnych Kół Caritas za przygotowanie dzieci i młodzieży.

Wyniki konkursu:

Kategoria plastyczna – poziom: przedszkole:  I miejsce – Karol Zastawny z Publicznego Przedszkola Nr 5 w Łomży,   II miejsce – Justyna Dubowska z Publicznego Przedszkola Nr 8 w Łomży, Wyróżnienie – Karolina Książek z Publicznego Przedszkola Nr 5 w Łomży

Kategoria plastyczna – poziom: szkoła podstawowa kl. I-III:  I miejsce – Aleksandra Zabłocka ze Szkoły Podstawowej Nr 10 w Łomży ,  II miejsce – Marta Zapert ze Szkoły Podstawowej Nr 7 w Łomży,  III miejsce – Wiktoria Włodarka ze Szkoły Podstawowej w Drążdżewie  , Wyróżnienie – Magda Przestrzelska ze Szkoły Podstawowej Nr 5 w Łomży ,  Wyróżnienie – Karolina Flak ze Szkoły Podstawowej w Drążdżewie ,  Wyróżnienie – Ewelina Kowalska ze Szkoły Podstawowej w Czyżewie, Wyróżnienie – Rafał Prusaczyk z Ośrodka Wsparcia Rodziny w Ostrołęce ,  Wyróżnienie – Agnieszka Żyjewska ze Szkoły Podstawowej Nr 7 w Łomży

W kategorii wiedzy szkoły startowały drużynowo:

Kategoria wiedzy – poziom: szkoły podstawowe kl.IV – VI :   I miejsce – Szkoła Podstawowa w Olszynach ,  II miejsce – Szkoła Podstawowa w Piskach,  III miejsce – Szkoła Podstawowa Nr 10 w Łomży,

Kategoria wiedzy – poziom: gimnazjum:  I miejsce – Gimnazjum w Wiźnie  ,  II miejsce – Zespół Szkół w Wachu  ,  III miejsce – I Liceum Ogólnokształcące w Ostrołęce

Kategoria wiedzy – poziom: szkoły ponadgimnazjalne: I miejsce – Zespół Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących w Łomży ,  II miejsce Katolickie Liceum Ogólnokształcące w Łomży   ,  III miejsce – I Liceum Ogólnokształcące w Ostrołęce.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy zdobytej wiedzy, która być może będzie miała wpływ na ich dalsze drogi i wybory życiowe!!!!!