V Ogólnopolska Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas

W spotkaniu 26 kwietnia w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie – Łagiewnikach uczestniczyła też grupa kilkudziesięciu pielgrzymów z diecezji łomżyńskiej pod duchowym (i nie tylko) kierownictwem dyrektora Caritas Diecezji Łomżyńskiej ks. Wojciecha Zyśka.

Uczestników pielgrzymki powitał dyrektor Caritas Polska ks. Marian Subocz, który powiedział między innymi: „Miłosierdzie Boże jest jak powiew świeżego powietrza, które dostaje się do zamkniętego pomieszczenia.(…) Przybyliśmy do tego sanktuarium, aby uczyć się poznawać Miłosierdzie Boże, z którego my, jako uczniowie Chrystusa czerpiemy siły”.

Siostra Elżbieta ze Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia mówiąc o kulcie Miłosierdzia Bożego podkreśliła: „W tym miejscu uświadamiamy sobie, że jeśli mamy być uczniami Chrystusa – to mamy być uczniami Jezusa Miłosiernego”.

Podczas Mszy św. o godzinie 12.00 przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski ks. bp Grzegorz Balcerek mówił o sanktuarium w Krakowie – Łagiewnikach jako o miejscu naznaczonym życiem i działalnością św. Faustyny. „Bóg wybiera osoby niepozorne, aby za ich pośrednictwem czynić wielkie dzieła” – przypomniał pielgrzymom.

Ks. dr Adam Rybicki z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego wygłosił do zebranych w łagiewnickiej bazylice prelekcję na temat „Miłosierni z Jezusem”.

Modlitwa podczas Godziny Miłosierdzia oraz błogosławieństwo zakończyły V Ogólnopolską Pielgrzymkę Pracowników i Wolontariuszy Caritas.

Tekst i FOTO
Radosław Sienicki