SKC w Czyżewie

DOBRO NIGDY NIE JEST GŁOŚNE przypominał 20 kwietnia w świątyni parafialnej w Czyżewie zastępca dyrektora Caritas Diecezji Łomżyńskiej ks. Andrzej Mikucki. Wizyta ks. dyrektora związana była z dekanalnym spotkaniem członków i osób zainteresowanych pracą w Parafialnych Zespołach Caritas. Podczas Mszy św. ks. Andrzej Mikucki w głoszonym słowie mówił o działalności Caritas, a także znaczeniu chrześcijańskiej misji pomagania drugiemu człowiekowi. „Przez dzieła miłosierdzia człowiek przybliża się do Stwórcy” – podkreślał.

W liturgii niedzielnej Eucharystii o godz. 10.00 aktywnie uczestniczyli członkowie  nowo powstałego Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej im. Szarych Szeregów w Czyżewie. 24 uczniów kl. III-V postanowiło zaangażować się w działalność charytatywną na terenie swojej szkoły i nie tylko. Podczas krótkiego występu Konrad z kl. III przypomniał słowa Sługi Bożego Stefana Kardynała Wyszyńskiego: „Miłość świadczona innym jest największym dobrodziejstwem dla nas samych, którzy zdobywamy się na okazywanie miłości”.

Radość z zaangażowania się dzieci w dzieło miłosierdzia wyraził ks. proboszcz Kazimierz Chaberek. Uroczyście z rąk ks. dyrektora Andrzeja Mikuckiego, ks. Sławomira Bartnickiego (asystenta koła) oraz ks. Lecha Szymczyńskiego uczniowie otrzymali legitymacje SKC.

Tekst i fot. Radosław Sienicki