NIEDZIELA MIŁOSIERDZIA BOŻEGO – PATRONALNE ŚWIĘTO CARITAS

Pierwsza niedziela po Wielkiej Nocy jest dniem uroczystym, w którym czcimy Miłosierdzie Boże. Jest też dniem patronalnego święta Caritas. Caritas Łomża jako kościelna organizacja została powołana w 1993 roku, aby w imieniu Kościoła służyć potrzebującym i świadczyć o Bożym Miłosierdziu na terenie naszej diecezji.

2

Główna uroczystość Patronalnego Święta Caritas odbyła się  19 kwietnia 2009 r. o godz. 15.00 w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łomży ul. Kard. Wyszyńskiego 11. Uroczystą Mszę Świętą  celebrował J. E. Ks. Bp. dr Stanisław Stefanek TChr.

J. E. Ks. Bp. dr Stanisław Stefanek TChr

4

W koncelebrze uczestniczył miedzy innymi Dyrektor Caritas Ks. Andrzej Mikucki, który odprawił Mszę Św. w intencji wszystkich Pracowników, Wolontariuszy i Osób, które wspierają działalność charytatywną Caritas Diecezji Łomżyńskiej.

3

W uroczystościach obok  szerokiego grona wiernych z parafii uczestniczyli przedstawiciele Parafialnych Zespołów Caritas z całej Diecezji oraz pracownicy z placówek Caritas Łomża, którym zostały wręczone podziękowania.

Wierni

Po Mszy Św. odbyło się spotkanie „na słodko” w Kawiarence parafialnej.

8