1

65. TYDZIEŃ MIŁOSIERDZIA „OTOCZMY TROSKĄ ŻYCIE”

Tegoroczny Tydzień Miłosierdzia przebiegający pod hasłem OTOCZMY TROSKĄ ŻYCIE, jest wyrazem miłości chrześcijańskiej, obejmującej istotę ludzką w różnych wymiarach od chwili poczęcia do naturalnej śmierci.

1

W obecnych czasach coraz więcej osób puka do drzwi Caritas z prośbą o pomoc materialną, żywnościową i finansową. Jakże aktualne stają się słowa: nie ma chrześcijaństwa bez czynów miłości. Ojciec Święty Benedykt XVI w najnowszej encyklice Caritas in veritate, przypomina o odkrywaniu znaków czasu. Wzywa też cały Kościół Powszechny do braterskiej i chrześcijańskiej miłości w słowach – Caritas jest królewską drogą kościoła.

Znając wrażliwość serc mieszkańców naszej diecezji, prosimy wszystkich ludzi dobrej woli o zaangażowanie się poprzez modlitwę, jak również konkretny gest miłości. Okazją jest nabycie różańca Caritas Diecezji Łomżyńskiej, który zachęci do aktywnego uczestnictwa w nabożeństwie październikowym.

W pierwszą niedzielę października, po każdej Mszy Świętej przeprowadzona zostanie zbiórka do PUSZEK, z przeznaczeniem na wsparcie ludzi chorych, cierpiących, dla których złożona ofiara jest nadzieją na zakupienie żywności, ubrań, czy zakup leków.

Mając na uwadze dobro najbiedniejszych dzieci z naszej diecezji planujemy, w okresie Święta Zmarłych, rozprowadzanie zniczy, będących symbolem miłości i pamięci o naszych bliskich. Nabycie znicza wspomoże rozbudowę Ośrodka Charytatywno-Opiekuńczego w Ptakach koło Nowogrodu.

W każdy Pierwszy Piątek Miesiąca odprawiana jest Msza Święta w intencji darczyńców i ofiarodawców.

Bóg zapłać za wsparcie.

Z pamięcią w modlitwie